Stenar SvÀvande Spa

Efter söndagsĂ€ventyr pĂ„ Österlen med bildsköna photo opps vid Ales Stenar, Ystad och Kulturens Östarp behövde vi absolut en energidepĂ„ under kvĂ€llen.

Mamma bjöd pĂ„ sin alltid lika fenomenala pasta bolognese pĂ„ den solkyssta altanen. Denna fick vi skölja ner med ett trevligt Valpolicella bestĂ„ende av de tvĂ„ italienska blĂ„ druvorna Corvina och Rondinella – blend pĂ„ 80 resp. 20 %:

Antiche Terre Venete
Mezzo Monte Valpolicella 2020
99 :- nr 75015

Gott till pastan

Vinet var fruktigt och nyanserat med hög fruktsyra och medelhöga tanniner. I doft och smak hittade jag fÀrska syrliga blÄbÀr, ljusa körsbÀr och en aning plommon samt en aning lÀder och peppar, ekfat och lite russin. Detta Àr ett smakrikt och balanserat vin som passar till mÄnga olika matrÀtter dÄ det Àr bÄde fruktigt och bÀrigt, smakrikt och syrligt.

Valpolicella đŸ‡đŸ·đŸ‡źđŸ‡č

Vinregionen Valpolicella hittar vi i nordöstra Italien, norr om staden Verona i Venetien. VingÄrden Antiche Terre Venete ligger i omrÄdet Sezano vid byn Valpantena.

Corvina odlas nĂ€stan uteslutande i Venetien. Den utgör grunden i det berömda vinet Amarone som Ă€r ett signum för Valpolicella. Amarone Ă€r alkoholstarkt, sött och kryddigt med karaktĂ€r av ekfat och torkad frukt. Vinet görs pĂ„ druvor som skördas tidigt och sedan fĂ„r torka under vintern. 

Vinet Ripasso som ocksĂ„ hittas i regionen kallas ibland för ”Fattigmans-Amarone”. Vinet blandas med skalmassa efter tillverkning av Amarone eller Recioto som görs pĂ„ en liknande metod. Detta ger en andra jĂ€sning till vinet som resulterar i mer alkohol och smak.

Peps-medley đŸŽŒđŸŽ·

Efter maten blev det ett litet medley till ölen i baren med Peps Persson som tyvĂ€rr har gĂ„tt ur tiden. Peps har betytt mycket inom musiken för mamma och pappa. Och sĂ€g nĂ„gon som inte blir glad av att höra ”Oh Boy” ibland pĂ„ sommaren. Och med detta hĂ€rliga sommarvĂ€der som vi har nu Ă€r det ju verkligen lĂ€ge att sĂ€ga

Oh Boy!