I Ă„r var midsommarafton pĂ„ kollisionskurs med internationella rosĂ©dagen – bra kollision dĂ€r! Vi helgade sĂ„ med att inmundiga Mulderboschs rosĂ©vin pĂ„ Cabernet Sauvignon. Detta vin blir man inte trött pĂ„ i första taget! Given favorit!

Och detta innebÀr ju faktiskt att denna lördag i sÄ fall Àr annandag rosé. Fast dÄ man Àr lite sliten efter gÄrdagens galej sÄ kommer jag bestÀmt att vÄga vÀgra. IstÀllet bjuder jag pÄ detta bildmedley med Äterblick pÄ goda roséminnen:

Studie i rosé

HÀr hittar vi vÄrt kÀra Mulderbosch, det prisvÀrda bulgariska vinet Leva och lite smaskig elegans frÄn södra Frankrike.

Men inte minst hittar vi hÀr underbara BergskÀr som egentligen inte Àr ett vin (alltsÄ ej bestÄende av godkÀnda vindruvor). BergskÀr Àr ett torrt fruktvin pÄ lingon och Àpple. Det Àr Idunn Norsjö Wine & Co som gör fruktviner pÄ guldet i Norrlands skogar.
Jag trodde faktiskt att detta var ett riktigt vin nÀr jag först provade det men det smakade absolut mycket speciellt och annorlunda. Enligt min mening smakade drycken vÀldigt mycket mylta, riktigt mogna hjortron. Detta fick mig att minnas de vackra somrarna och höstarna i mammas barndomshem i Medelpad. Jag fÄr vÀl ta och Äka upp snart och hÀlsa pÄ slÀkten.

Ett fruktvin pĂ„ blĂ„bĂ€r – RĂ„lund – har Idunn ocksĂ„ och annat spĂ€nnande gott. Ta en kik pĂ„ deras hemsida eller följ pĂ„ sociala medier för att se allt spĂ€nnande de har:

https://idunnwine.se

RosĂ©afton i torsdags missade jag ocksĂ„. Men som tröst fick jag i alla fall leva life pĂ„ lille rosĂ©afton i onsdags med fotboll och Leva – ett prisvĂ€rt och saftigt bulgariskt rosĂ©vin som passar utmĂ€rkt till grillat kött. Om detta finns ett fĂ€rskt inlĂ€gg frĂ„n nĂ„gra dagar tillbaka.

Men nu hoppar jag raskt över till recension av gÄrdagens tvÄ gÄnger bubbel:

Chenin Blanc

Mulderbosch Sparkling
Chenin Blanc 2020
99 :- nr 7591

Doft och smak dominerades av pÀron. Det fanns Àven lite ylle i doften och i smaken hittades Àven grönt Àpple och lime, krusbÀr och krusbÀrsblad.

Mulderbosch gör Àven ett stilla Chenin Blanc som smakar ganska mycket samma men dÀr den druvtypiska ylletonen frÄn Chenin Blanc Àr mer framtrÀdande samt den druvtypiska doften av honung.

Som sagt Àr Chenin Blanc ett signum för vinlandet Sydafrika. Det Àr den mesta odlade druvan i landet. Men vill ni ha riktigt fina viner pÄ denna druvan sÄ rekommenderar jag Àven skarpt ett besök i franska Loire.

Glera

Casteloro
Prosecco Organic
89 :- nr 79377

Glera Ă€r huvuddruvan i Prosecco, vinet mĂ„ste bestĂ„ till 85 % av den druvan. FrĂ„n början hette druvan Prosecco men den bytte namn till Glera 2009 som ett led i att ursprungsskydda vinet samt för att inte röra ihop druvan med detta specifika vin. 

Om detta och annat om Prosecco lĂ€rde jag mig nyligen via Dryckesskolan. Det Ă€r den stockholmsbaserade vinimportören Enjoy Wine & Spirits – https://www.enjoywine.se – som via sitt konto pĂ„ Instagram skapar inlĂ€gg med bild och text som de kallar för Dryckesskolan. Detta Ă€r ett enkelt, roligt och lĂ„ngt ifrĂ„n tidskrĂ€vande sĂ€tt att lĂ€ra sig mer om olika drycker och samtidigt fĂ„ lite smaskiga tips pĂ„ vĂ€gen. Detta rekommenderar jag skarpt för er som vill lĂ€ra er mer om vin och andra drycker.

Proseccon var ocksÄ smakrik och god men jag upplevde den dÀremot som mindre nyanserad Àn det förra vinet. Doft och smak dominerades av flÀder och krusbÀr och doften drog ocksÄ mycket Ät druvor och russin. I smaken fanns Àven citrustoner.

DÀrefter drog festen igÄng rejÀlt med femkamp, god mat och öl, snapsar till förbannelse och finaste finsÄngen. Röj, dans och skrÄl in pÄ smÄtimmarna var ju ocksÄ givet. Som sagt, vÄga vÀgra annandag rosé.

Idag Ă€r man lite trött đŸ„±