Valborg 2021 inleds med italiensk rosé från Toscana

Här sitter jag och inleder Valborg 2021 med ett glas italiensk rosé:

Le Due Arbie
Rosato Toscana 2019
99 :-

Frisk rosé med härliga noter av citruszest. Nu verkar däremot denna årgång ha utgått på bolaget och det är 2020 som gäller istället.

Samtidigt som jag njuter av glaset så skriver jag på min bucket list 2021 på nya viner som jag vill prova. Listan kan såklart göras betydligt längre, så mycket längre. Det finns galet många olika viner att prova och det känns både jättehärligt och jättekämpigt på samma gång. Man vill ju prova allt men nånstans får man börja beta av så det blir lite action. Siktar man får högt så händer ofta inget alls.

Hur som helst..

Here we go!

Crémant

Jag tycker mycket om Champagne och Crémant, det har nog framgått. Jag vill prova fler mousserande viner på traditionell metod från andra franska vinregioner än Champagne. Alsace och Bordeaux står på tur och några till från Loiredalen. 

Bourgogne har jag hunnit prova mest av och de gillar jag. Där har man ganska lika druvblandningar som i Champagne med mycket Pinot Noir och Chardonnay. De som jag har provat har jag upplevt som sötare än champagne – lite mer toner av bakverk och mindre toner av bröd som annars brukar finnas i en champagne. Båda varianter har friska toner av äpplen som jag verkligen tycker om.

Latinamerika

Jag skrev ganska nyligen om druvan Tannat som egentligen kommer från Madiran i Frankrike men som fick ett uppsving på riktigt i Uruguay. Därifrån provade vi en Albariño men det är Tannat som är landets signumdruva – en blå druva som är mörk i färgen. Den är jag sugen på att prova och gärna i jämförelse med franska varianter.

I Argentina är det istället Malbec som gäller som också har franskt ursprung. Min goda vän Mirella sa mig att Malbec är det enda rödvin som inte ger henne huvudvärk dagen efter – intressant. Så jag tänker att vi får ha en Malbec-kväll, Mirella och jag.

Clairet

Clairet är som tidigare nämnts ett lite mörkare rosévin från Bordeaux där skalen får stanna kvar längre tid i musten innan de avlägsnas. Detta ger djupare färg och ett fylligare vin. En vanlig missuppfattning om rosé är att de ljusare laxrosa eller persikofärgade varianterna är av högre kvalitet men så måste det inte alls vara.

Stilla viner från Champagne

Som sagt görs det en hel del stilla viner i regionen som ofta används som reserv i tillverkningen av champagne. Jag hoppas kunna prova stilla viner från Champagne och se vad detta vill säga.

Däremot har vårfrosten detta år slagit oerhört hårt mot franska vinodlingar. Nu behövs nog alla reserver man kan få för att rädda champagnetillverkningen.

Svenska viner

Jag har provat alldeles för lite svenska viner och det känns ganska pinsamt. Man får ju stötta lokalt. Jag vill absolut prova lite fler viner på druvan Solaris som är den som verkar funka bäst i Sverige. Men näst på tur tänker jag annars blir Rondo. Detta är en blå druva som också funkar bra i svalare klimat men som till skillnad från de flesta blå druvorna har färgad vätska och fruktkött. Annars har de flesta druvorna, både gröna och blå, genomskinlig vätska.

Europeiska Pinot Noir utanför Frankrike

Pinot Noir från Tyskland och Österrike är jag också mycket intresserad av att prova och jämföra med de franska varianterna.

Men men, detta är bara början!

You name it, I drink it!