Kung Fu Girl golvade oss med en frisk och fruktig käftsmäll 💪

MANNEN BAKOM

Först ut på nya inköpet blev denna fighter från Walla Walla AVA*, Washington State där Charles Smith övertalades av en vinmakare att starta egen vingård. Efter starten 2001 har han hunnit krönas tvåfaldigt till årets vinmakare, 2009 och 2014, av Food & Wine Magazine:

https://www.foodandwine.com

*AVA= American Viticultural Area

Charles växte upp i Kalifornien nära vinregionen Napa Valley men lärde sig uppskatta vin först i Europa som rockbandsmanager – tack vare all god mat och dryck på resan. Han har inspirerats av gamla världens vinteknik medan rocken lever vidare i namn och design på vinerna:

https://charlessmithwines.com

VINET

Kung Fu Girl
Riesling, 2019
142 :- nr 2690

Vinet var friskt och fruktigt med en pärlande känsla på tungan och en god balans mellan syra och sötma. Dofterna påminde om päron, fläderblom, honung och rabarber. Den söta honungen lockade fram sötma i rabarbern så att den påminde om kokt rabarber i en sylt eller kräm. Den doften var alldeles underbar.

I smaken hittade jag också både rabarber och fläderblom men även gröna äpplen och söta citrustoner i form av lime och apelsin. 

Detta är ett läskande gott vin som passar bra till mycket. Man kan dricka det både som sällskapsdryck och i kombination med mat så som fisk och skaldjur, fågel och asiatiska rätter med mera.
Igår intogs vinet i soffläge men det finns en flaska kvar som jag helst vill prova till fågel. Kyckling var längesen, kanske ska jag prova den till yakitorispett? Vi har ju ändå grillsäsong nu.

Vin från norra USA

Efter Kalifornien i söder görs vin i USA främst i norr i delstaterna Oregon, Washington och New York.

Washington odlar mest av druvorna Merlot, Cabernet Sauvignon och Chardonnay men i viss utsträckning även Riesling – bevisligen. Annars hör Rieslingen mest hemma i New York tillsammans med druvorna Pinot Noir, Cabernet Franc och Chardonnay.

Norra Oregon odlar mest Pinot Noir och släktingen Pinot Gris, ett slags mutation på Pinot Noir liksom Pinot Blanc också är. Pinot Noir är känd för att mutera väldigt lätt med andra druvor. 
Södra Oregon är varmare men har ändå vissa svalare områden och därför finns en större variation av druvor här så som Merlot, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Chardonnay, Pinot Gris och Syrah.

Det verkar som att jag har mycket spännande att upptäcka från norra USA.

Let’s get started