Make a smile with risotto and Cigarrón! 😁

Spanskt i glaset, italienskt på tallriken. Söndagskvällen blev tillfälle att prova ett nytt galiciskt vitt till en krämig risotto med ugnsrostad butternutpumpa.

Maten 🇮🇹

Till risotto, en av italiens nationalrätter, fräses rundkornigt italienskt ris i olivolja och vin. Därefter rör man ner grönsaksbuljong i omgångar och slutligen riven parmesan.
Ja, detta är annat än den så kallade ”risotton” man gjorde på hemkunskapen – stekt ris med köttfärs och gröna ärtor. Jag hoppas att de numera lär ut riktig risotto i skolan eller åtminstone inte lurar barnen om vad risotto är.

Hemma är det Johan som har förädlat konsten att göra en riktigt god risotto. Den lilla finessen han har är att byta ut parmesanen mot västerbottenost. En klassisk variant som vi ofta kör på och som finns på de flesta italienska restauranger är risotto ai funghi, svamprisotto. 
I somras hittade jag och mamma snöbollschampinjoner till detta ändamål. Denna svamp hittas enkelt bland annat längs cykelstigar i bostadsområden. Men ät med måtta då de kan innehålla höga halter kadmium som är en tungmetall. Studera också alltid svampar noga för att inte förväxla med giftig svamp. Små champinjoner kan förväxlas med vit flugsvamp som är dödligt giftig – tänk på att flugsvamp har vita lameller/skivor under hatten medan champinjoner har bruna. Brukar ni plocka svamp så föreslår jag att ni laddar ner Svampguiden till mobilen så slipper ni tänka på att få med en svampbok ut på promenaden:

http://svampguiden.com

Vinet 🇪🇸

Vinet kommer Monterrei i Galicien utanför staden Vérin som har en maskerad med utklädda så kallade Cigarróns i flinande masker och bjällror – därav namnet:

Terras do Cigarrón
Godello 2019
99 :- nr 2346

I början doftade vinet mycket päron och vanilj men efter ett tag kom exotisk frukt och honungsmelon fram. I smaken hittade jag gröna äpplen, citron och apelsinskal men även mineraltoner och som brukligt den galiciska sältan.

Vinets kombination av sötma och syra passade bra för att spegla den söta pumpan och samtidigt bryta av den krämiga och feta risotton med mycket av både smör, olja och ost. Sältan i vinet speglade också den lagrade smakrika osten. Vi använde även samma vin i matlagningen.

Druvan heter Godello och är i likhet med Chardonnay ganska neutral i smaken. Detta gör att jordmånen/terroiren kan bli mer framträdande i vinet istället för fruktaromen:

https://www.systembolaget.se/vin/druvans-varld/druvsorter/godello/

Mer italienskt 🇮🇹

Under tisdagen fortsatte matmekkat med pizzalunch och på kvällen bjöds vi bort att mumsa på en härlig porchetta med ugnsrostade rotfrukter. Till detta dracks denna röda blend på Nebbiolo, Barbera och Dolcetto från dolomiterna.  Dolomiterna är en del av de italienska alperna i nordöstra Italien nära Österrike:

Cantina d’Isera
Teroldego Vigneti delle Dolomiti
99 :- nr 2343

Vinet var syrligt men milt i smaken och bara lätt strävt. Tonerna var blommiga och syrligt fruktiga med inslag av syrliga blåbär och ljusa körsbär. 

Doften uppfattade jag först som något vått och fuktigt men också blommigt och med små inslag av choklad och mandel. Fast det doftade också som något bekant som jag inte kunde sätta fingret på. 
Efter ett tag blev det dock jättetydligt för mig att jag kände doften av bananbröd. Det är så retligt när man bokstavligen har det på tungan/näsan men ändå inte kan sätta det. Annars har jag allra svårast att bedöma mängden fyllighet när jag provar ett vin.

Till efterrätt serverades en syrlig blåbärspaj med vispgrädde som passade perfekt till de milda och syrliga frukttonerna i vinet.

I skrivande stund taggar vi för asiatisk onsdagskväll där en kryddig och söt yakiniku ska kombineras med livestreamad vinprovning av viner från Stoneleigh i samarbete med Vinkompassen. Mer om detta snart i Livet på en ranka.

Stay tuned