Fyra x Stoneleigh och nudelwok på yakiniku och shiitake 👌

Onsdags kväll höll Vinkompassen en livestreamad provning med ett urval viner från vingården Stoneleigh i Marlborough, Nya Zeeland. Deras viner har blivit mycket populära, speciellt på den svenska marknaden.

https://app.vinkompassen.se

https://www.stoneleigh.com/en-se

Daniella var med oss från Vinkompassen och på gården var vinmakaren Jamie Marfell uppe med tuppen 05:30 lokal tid och redo att guida oss genom vinerna:

Sauvignon Blanc, 2020
109 :- nr 6311

Wild Valley Sauvignon Blanc, 2019
129 :- nr 2529

Riesling, 2020
99 :- nr 6498

Latitude Chardonnay, 2019
129 :- nr 6360

Pinot Noir, 2017
121 :- nr 16394

Provningen 👄👃

Deras vildjästa Wild Valley Sauvignon Blanc är ett av våra favoritviner. Det var roligt att få prova just detta vin med guidning och presentation av Daniella och Jamie. Tyvärr fick vi aldrig tag på deras Pinot Noir i Göteborg och vi var lite sent ute att beställa hit den. Jag, Johan och Tobbe fick hålla till godo med de fyra vita.

De båda vinerna på Sauvignon Blanc var friska, fruktiga och pärlande med inslag av krusbär, fläder och rabarber, syrliga äpplen och lime samt mineral och örter.

Rieslingen var också härligt pärlande och mycket klassisk med doft av petroleum och inslag av päron, honungsmelon och citrus. Men den överraskade också med en otroligt närvarande, dominant och långlivad smak av torkad oregano.

Som final stack Latitude Chardonnay ut från mängden i att vara så mycket ekad Chardonnay som bara går. I doften fanns massor med inslag av smör och smörpopcorn, vanilj, smörkola och dill. Även i detta vin fanns inslag av citrus och mineral men vinet var mycket rundare och lenare och inte alls lika pärlande som de förra vinerna. Detta var helt enkelt the odd one out för kvällen som Tobbe så finurligt sammanfattade vinet.

Maten 🥘

Till vinerna serverades en sötstark nudelwok med yakinikumarinerad lövbiff, shiitakesvamp och grovhackad purjolök. Yakiniku betyder stekt/grillat kött på japanska men på engelska kallas rätten för Korean barbecue. Rätten ingår i både det japanska och koreanska köket.

Yakiniku är en stående paradrätt när jag vill bjuda på mat. Jag brukar göra den på fint strimlad lövbiff och serverar den då som nudelwok eller till kokt ris. Jag börjar marinera redan kvällen innan så köttet blir riktigt smakrikt.
Recept på marinaden har jag från en gammal chef. Den består av japansk soja, riven ingefära, pressad vitlök, sesamfrön, socker och hackad purjolök. Några matskedar mirin ska också med – detta risvin spelar en central roll som smaksättare i japansk mat. Ni hittar mirin på asienhyllan i de flesta matbutiker.

Till maten igår spetsade jag marinaden lite extra med att hacka ner en röd peppar. Svampen och det gröna på purjolöken tillsatte jag först i wokpannan och fräste på hög värme innan jag började woka kött och nudlar.

Jag har länge funderat på att använda marinaden även till fisk. Grillade filéer av tonfisk eller svärdfisk borde passa perfekt. Jag får testa i sommar.

Nu måste jag sluta skriva om mat och dryck för det börjar göra mig galet hungrig. Men det är väl i och för sig tanken här – att man ska bli sugen och inspirerad till hur man kan att äta och dricka gott.

Bjud på vitt och yakiniku 😋