Först ut i bloggen hittade hit igen

Enkelt lördagsmys â€ïž

IgÄr till ribs och pommes provade vi flaskan med Pinot Noir som var allra först ut i bloggen:

François Martenot, Cuvée Prestige
Pinot Noir 2018
129 :- nr. 5361

Vid första provningen tyckte jag att vinet var lite tunt och trÄkigt. Men nu börjar det tilltala mig mer. Det Àr ÀndÄ en helt okej burgundisk Pinot Noir som ger det man kan förvÀnta sig. Vi luftade ocksÄ vinet ordentligt innan maten och det hjÀlper ju sÄklart till att fÄ fram alla aromer och smaker. Men det Àr absolut ett lÀtt vin och helst ska det nog njutas lite svalare till fisk och skaldjur, en sallad eller annan lÀttare mat.

Vinet var ocksÄ helt okej efterÄt till TV och ostbÄgar. 
Detta Àr kvÀllarna som vi alla behöver unna oss ibland.
Eller har jag fel?

Stoppa nĂ€san i en syltburk đŸ˜

Fast jag Ă€r ju ocksĂ„ ett fan av rang nĂ€r vi snackar Pinot Noir. Det allra bĂ€sta Ă€r den komplexa blandningen av frukt – solmogen söt men ocksĂ„ syrlig frukt av bĂ„de ljus och mörk sort. Ett hopkok av lingon, hallon, jordgubbar och björnbĂ€r, ibland Ă€ven lite apelsin. Detta följs av den mogna och aromatiska tonen av lĂ€der. Ibland letar sig ocksĂ„ jordiga toner in samt lite peppar.
Men det Àr i kombination med den framtrÀdande vaniljen som den riktiga magin uppstÄr. DÄ blir frukten alldeles oslagbar. Varje gÄng jag doftar pÄ ett glas Pinot Noir Àr det som att stoppa nÀsan i en burk med björnbÀrssylt eller drottningsylt. Det Àr lika underbart varje gÄng!

Pinot Noir Àr ocksÄ en druva som passar till mÄnga olika matrÀtter. Vinet mÄste inte bara serveras kylt till rÀtterna ovan. Lite varmare blir det ocksÄ perfekt till flÀsk eller fet fÄgel. Till anka med apelsinsÄs snackar vi plötsligt en tidlös klassiker.

NĂ€st pĂ„ tur vill jag prova varianterna frĂ„n Tyskland, Österrike och Schweiz dĂ€r druvan kallas Blauburgunder i Österrike och Schweiz och SpĂ€tburgunder i Tyskland. Namnen beror dels pĂ„ druvans ursprung frĂ„n Bourgogne och dels pĂ„ att den mognar sent (spĂ€t). 

MunskÀnken som jag pratade med hÀromkvÀllen om kursen i vinkunskap berÀttade att dessa viner blir Ànnu lite stramare pÄ grund av det svalare klimatet. I Tyskland fÄr de en lite annan bÀrighet, t.ex. svart vinbÀr, och inte heller samma jordiga ton som i Bourgogne. Det ÄterstÄr att se vad jag sjÀlv kan hitta.

Dessa varianter ska jag hĂ„lla utkik efter vid nĂ€sta tur till bolaget men Ă€ven Wild Valley Pinot Noir frĂ„n Stoneleigh, Nya Zeeland. Stoneleigh’s viner i Wild Valley-serien Ă€r vildjĂ€sta. Deras Wild Valley Sauvignon Blanc Ă€r ett av vĂ„ra favoritviner och det vore jĂ€ttespĂ€nnande att se om vildjĂ€sningen blir lika bra med Pinot Noir.

Digital provning đŸ‘©â€đŸ’»đŸ‘šâ€đŸ’»

Vinkompassen https://app.vinkompassen.se har en livestreamad provning med just Stoneleigh och deras vinmakare Jamie Marfell pÄ onsdag kvÀll halv Ätta. Den ser vi mycket fram emot att delta pÄ och att Àta nÄgot gott som passar till vinerna.

Om den provningen kan ni lÀsa i bloggen senare i veckan. NÀst ut Àr söndagkvÀllens kombination av spanskt vitt och risotto pÄ rostad butternut.

Yummy in my tummy