Fredagskvällens rating i Vivino

Rosé på tre i stadens myller

Våren 2021 är på riktigt här nu. Det myllrar ute av alla som vill fira den och njuta av solen och den annalkande värmen. Som ett trollslag varje vår är det när alla vaknar upp från sin törnrosasömn. Vi är så förutsägbara!

Efter jobb igår hade vårsolen gjort även oss rejält AW-sugna. Så vi begav oss till Plankan som också är lite av en förlängning av vårt vardagsrum, inte minst under lunch när man jobbar hemma – Fullt. Vi traskade vidare upp till Mariaplan:

Paradiset (f.d. Da Marco) – Fullt; Enoteca Maglia; Fullt; Näst då?! – Fullt… – osv. Vi var inte ensamma om att bli AW-sugna i vårsolen kan man säga.

Men i skuggan av solen på kafé Matería fanns knappt en kotte och även där var det behagligt att sitta ute i lätt skinnjacka. De som var där innan hade stuckit så fort solen försvann berättade kafébiträdet – reverse vampires liksom, sooool… 🧛‍♂️🧛‍♀️ Men tur för oss!

Strax mötte bästa Linda upp oss och vi delade en flaska av kaféets rosé på tre, ett ekologiskt sicilianskt lantvin:

Settesoli, Terre Siciliane IGT
Mediterranico Organic Rosé
85 :-*

*Cirkapris hos Vivino

Vinet hade en härligt laxrosa färg, frisk mineral och syrliga toner av gröna äpplen och citrus. Där fanns också en tydlig beska i vinet som påminde om zest av citron och apelsin samt gröna toner av färska, bittra örter.
I en flaska av detta vin trängs druvorna tre vid namn Shiraz/Syrah, Sangiovese och Nerello Mascalese. Vivino, där jag rankar viner som jag har provat, har följande att berätta om de två förstnämnda:

Shiraz/Syrah kallas Syrah i Frankrike där druvan har sitt ursprung, i Rhônedalen, medan den i Australien kallas för Shiraz – idag odlas den däremot i de flesta vinländer. Den har medelhög syra men mycket kropp samt mycket färg och tanniner och går i toner av svartpeppar, plommon och mörk choklad. Kryddigheten når fram när druvan odlas svalt.
Sangiovese som härstammar från Toscana är en av italiens mest berömda druvor. Den ligger runt medel i både syra och kropp och går i toner av körsbär, plommon och jordgubbar samt örter och en touch av tomat. Däremot uppstår druvan i många olika kloner vilket gör att vinerna kan variera i stil och kvalitet. Ett bra vin på Sangiovese ska vara komplext i smaken med jordiga toner, mycket körsbärs och en snäll touch av tomat.

Det är verkligen roligt med Vivino att samtidigt som man kan scanna in och recensera viner i appen så kan man också lära sig otroligt mycket om vinerna. Det finns massor med fakta om både druvor, regioner och vinstilar samt om producenterna.

Tredje gången gillt

I förrgår ansökte jag även på nytt till Vinkunskap 2 på Göteborgs universitet. Detta är min tredje ansökan till kursen. De två förra tillfällena ställdes in på grund av Corona.

En munskänk som har gått kursen berättade om resan som de gjorde då. De var i Tyskland och besökte Ahr, Mosel och Rheinhessen. Nu är jag ännu mer taggad att gå kursen och kanske få resa iväg. 

Jag hoppas verkligen att restriktionerna lättar innan kursen i december/januari. Det måste inte bli att vi reser iväg, man ska inte hoppas på för mycket. Får jag bara läsa kursen nu efter alla om och men så är jag mer än nöjd. Hoppas!

Efter min fantastiska upplevelse av Vinkunskap 1 är jag fast besluten att fortsätta läsa vinkunskap. GU har 45 poäng på grundnivå som jag siktar på att plocka, bland annat en kurs om kombinationen mat och dryck som verkar jättespännande. 

Det vore också coolt att ta kvalifikationerna från WSET – Wine and Spirits Education Trust. WSET har 9 olika kvalifikationer på områdena vin, sprit och sake. Det mest omfattande området är vin som består av tre nivåer med awards och en fjärde mer krävande diplomkurs:

https://www.wsetglobal.com

Tidigare i år var jag inne på att söka sommelierutbildningen på YRGO – Göteborgs Stads yrkeshögskola. Man kan ta WSET nivå 2 och 3 för vin på den utbildningen.

Men jag har valt att avvakta och kanske senare söka deras utbildning till copywriter istället eller en annan skrivarlinje. Vin är jätteintressant men det är skrivande är min riktigt stora passion och det som jag tycker passar mig bäst.

Jag har heller aldrig tänkt tanken att jobba i hotell-/restaurangbranschen. Där antar jag att de flesta hamnar som läser till sommelier – om de inte redan är där och läser detta som spetskompetens. 

Jag tänker att det är bättre att gå en skrivarlinje i så fall men att fokusera extra på mat och dryck. Det låter smartare än att läsa till sommelier och hoppas på skribentjobb.

Om ni har erfarenhet av arbete och utbildning inom sommelier, skribent eller copywriter så får ni gärna dela med er i en kommentar.

Great plans ahead