En vinstinn lista 😋🍷

Torsdagstrevligt

I torsdags kväll fick vi en lärorik och inspirerande vinprovning på Hotell Tidbloms i Olskroken. För denna genomtrevliga tillställning stod Folkofolk som arrangör.

Utöver flertalet viner, med allt från gamla stockars guldkorn till haltande naturvin, bjöds det på krämig biff- och svampgryta med saltgurka. Den fick sällskap av potatismos med smörgrotta. Rejäla klickar med smör bildade pölar som sakta rann sin väg genom moset. Här snackar vi alla tiders gourmetlycka liksom! 🤤😋

Vi åt och drack, lärde oss och blev inspirerade under några intensiva timmar i en sorlande sal.

Vinerna

1
Robert Mondavi Private Selection
Sauvignon Blanc 2020
129 :- nr 2746

92 % Sauvignon Blanc; 5 % Colombard; 3 % Verdelho

Jäsning och lagring på ståltank.

Vinet bar toner av krusbär, tropisk frukt och honung men tyvärr även en ganska fet och oljig känsla i munnen. Jag föredrar ett krispigare och vassare Sauvignon Blanc med tydligare inslag av dess typiska gröna toner så som krusbär, örter och blad av svartvinbär. 

Ämnet i druvan som ger de gröna tonerna kallas pyraziner lärde jag mig igår. Eller rättare sagt, jag lärde mig igen. En klocka ringde från Vinkunskap 1 ifjol. Är ni kanske några som börjar läsa den kursen nu i november? Då hoppas jag att vi ses under tvåan i december. Detta blir jättekul kan jag lova!

2
Robert Weil Rheingau 
Riesling Trocken 2020
169 :- nr 51242

Jäsning och lagring på ståltank.

I detta glas rymdes en typisk Riesling. Doften av petroleum var ganska blygsam och den friska fruktigheten av päron och lime desto mer framträdande. Vinet var gott och trevligt men inget som jag kände var särskilt märkvärdigt eller spännande. Inte så mycket bang for the buck så att säga.

3
Luigi di Grasso
Piemonte Barbera 2020
99 :- nr 53072

Jäsning på ståltank. Lagring på fat av fransk och slavonsk* ek.

*Kroatien

Vinet hade doft och smak av körsbär, vanilj och läder samt i doften även hö och en jordig touch som påminde om gyttja, dy och lera. Här hade vi också ett vin som var typ trevligt och helt okej fast dock ett litet strå vassare än föregångaren. Här fick man lite mer nyans och karaktär.

4
Xavier Vignon Natura in Fine
Naturvin* 2019
135 :- nr 54091

Grenache 40 %; Syrah 30 %; Merlot 30 %.

Jäsning på naturlig jäst, traditionellt i cementkärl. Lagring på cement- och ståltank. Inget tillsatt svavel**

* Det är lite oklart vad ett naturvin är då det saknas bestämda definitioner och regelverk. Alla som vill får kalla sitt vin för naturvin. Systembolaget summerar fenomenet till en strävan efter att skydda jorden från gifter och kemikalier, minimal påverkan i tillverkningen och att druva och växtplats verkligen får kännas i vinet.

** Svaveldioxid men även sulfit (salter av svavelsyra) är annars vanligt som jäsningsstopp och desinficering. Sulfit är även vanligt för att motverka för tidig oxidering hos druvor och vin. Här på Systembolaget kan ni läsa mer om ämnena.

Tyvärr var vinet bara usch – mitt första 1-betyg i Vivino. Drycken var fadd i smaken med en liten nyans av körsbär och desto mer smak av papper – blä! 🤢

Ihop med strävheten var det precis som att råka få i sig lite hushållspapper i farten när man är för glupsk – tänk burgare eller annat där man vill skydda sig från kladd och så dödas smaken av en pappersbit. Det finns bättre rödpang för pengen.

5
Domaine Richard Rottiers Moulin-à-Vent Mortperey 
Gamay 2020
169 :- nr 53848

Kolsyrejäsning i hela klasar. Lagring 8 månader på 3-10 år gamla ekfat från Chablis.

Detta vin hade en tydlig och angenäm doft av mogen banan och skumbanan. Annars var vinet ganska enkelt med mestadels inslag av körsbär och lite läder.

6
Domaine Jones Fitou 
Vieilles Vignes* 2018
179 :- nr 75311

Carignan 40 %; Grenache 30 %; Syrah 30 %.

Jäsning delvis på öppet träfat och delvis på ståltank ihop med två dagars macerering (skalurlakning). 40 % av vinet lagrades på ekfat i 10 månader.

Vinet hade en härlig touch av röd frukt och tydliga inslag av läder, grillat kött och eucalyptus. Den köttiga touchen blev mer framträdande efter ett tag – som att sniffa på ångorna från en högrevsgryta på spisen. Det låter la gött?! 😃

* Vieilles Vignes/old vines är viner av druvor från gamla stockar. För att ange detta på etiketten måste rotstockarna vara minst 30 år gamla. Detta förklarar Vinjournalen här i ett inlägg om detta bland andra begrepp i vinvärlden.

Under denna provning liksom under Vinkunskapen ifjol liknande man vinstockar med oss människor. När vi är unga producerar vi mycket men kvaliteten kan svaja och med åldern ökar kvaliteten men kvantiteterna minskar.

Här riktade de sig specifikt till målgruppen för kvällen som jag inte direkt representerade med mina ringa 30 plus.

7
Bordeaux, Haut Médoc
Château Malescasse 2016
299 :- nr 53809

Merlot 52 %; Cabernet Sauvignon 39 %; Petit Verdot 9 %

Jäsning med 4 veckors macerering följt av ekning i form av malolaktisk jäsning* och 14 månaders vila.

* Malolaktiskt jäsning är egentligen ingen jäsning utan detta sker efter jäsningen. Äppelsyra omvandlas till mjölksyra. Syran dras ner och vinet blir mjukare och krämigare med smörigare toner. Två sätt att genomföra malolaktisk jäsning är dels upphettning och dels att man undviker att tillsätta svaveldioxid för att döda jästen:

WSETUnderstanding wines: Explaining style and quality

Alla rödviner genomgår denna process. Hos många vita viner händer det däremot att man undviker detta för att behålla den höga syran:

https://vanligafragor.systembolaget.se/org/systembolaget/d/vad-innebar-malolaktisk-jasning/

Vinet var en härlig fruktbomb av svart vinbär och björnbär samt mycket fattoner i form av dill och trä. Det var det godaste vinet under provningen fast sett till prisvärde så drog den mycket jämnt med föregångaren i kampen om förstaplatsen.

”Hit med vin, mera vin…” 😙🎶🍷 

Utöver dessa viner bjöds vi på lite mer gött att prova på egen hand under kvällen:

Yoko
Furmint 2020
135 :- nr 52969

Kung Fu Girl
Riesling 2020
75/295 :- (halv/magnum) nr 2690

Nederburg
The Brewmaster Bordeaux Blend 2017
199 :- nr 72986

Faustino I
Gran Reserva 2010
189 :- nr 2678

Jag ville prova Furmint som är en ganska ny grön druva för mig men jag såg inte till vinet när jag kom fram till serveringsbordet. Jag satsade istället på ett litet smakprov av den sydafrikanska Bordeaux-blenden som var den enda andra av dessa viner som jag inte hade provat.

Här pratar vi en trevlig Bordeaux-blend i stil med provningsvinnaren fast med en rökigare karaktär med touch av krut och lakrits. Den stack ut mer och skulle ha varit min vinnaren den kvällen om den fanns med på den ”riktiga” provningen.

Men Kung Fu Girl hade dock slagit den med hästlängder. Den njöt vi åter av igår som en trevlig helgstart innan det vankades risotto och burgundiskt rödpang:

Jean-Claude Boisset
Pinot Noir Les Ursulines 2020
149 :- nr 78614

Det var som vanligt rakt igenom ljuvligt att dricka lite burgundisk PN. Doften bjöd på mogna jordgubbar och hallon samt lite vitpeppar och i smaken körsbär, läder och eucalyptus.

Nu väntar strax ett nytt besök på Lindholmen Streetfood Market för att se vad för spännande smaker det bjuds på denna gång! 😋

Happy weekend! ❤️