Helgen Ă€r förkyld och vinlös! đŸ€§đŸ˜­

Det hĂ€nder sĂ€llan – *peppar peppar* – men ibland slĂ„r det till och nu för oss bĂ„da, med besked. TvĂ„ bögar med man cold, snörvel och whiskyröst – tragedi!

IgĂ„r skulle jag pĂ„ enhetsdag med jobbet, segla jolle pĂ„ Aspen och AW pĂ„ JĂ€rnvĂ€gskrogen – https://jvkrogen.se – i Floda. DĂ€r sĂ„g jag fram emot Kobideh, saftiga iranska lamm- och nötfĂ€rsspett med fluffigt iranskt ris. Mums!

Det Àr extra synd att det var sista kvÀllen med gÀnget. MÄndag den 20:e, efter 2,5 Är pÄ Lerums kommun, börjar nya Àventyr i stan. Det Àr blandade kÀnslor men mest positivt och med hög förvÀntan.

Eller sÄ styr jag upp nÄgot fredag kvÀll den 17:e?

IgÄr fick jag distansjobba istÀllet men utan fredagsvin efter utcheckning. Ingen av oss var direkt sugen pÄ detta.

Bubbeltorsdag đŸ„‚ 

Vi hade trots allt mamma och pappa pĂ„ snabbvisit dagen före pĂ„ deras fĂ€rd till lillebror med fru i Oslo. Vi gick till Feskar-Brittas Kro och jag fick Ă€ntligen de ostron jag borde ha Ă€tit förra lördagen pĂ„ ostronets dag. Dessa sköljdes ner med en helt okej cava som jag haft i tankarna ett tag att prova:

Campo Viejo
Cava Brut Reserva
89 :- nr 7782

Grattis i efterskott pĂ„ ostronets dag đŸŠȘđŸ„‚

Cavan var frisk och fruktig med inslag av citron, pĂ€ron, grönt Ă€pple och bröd samt lite mineral – en av de bĂ€ttre som jag har provat. Mineralen mötte ostronen extra fint vilka jag tyvĂ€rr saknade tabasco och vinĂ€grett till. Citron hjĂ€lper till men den heta Tabascon alltsĂ„ – it’s dope đŸ‘Œ

Detta Àr faktiskt första gÄngen som jag pÄ riktigt har anat bröd och jÀst i en cava. Cava görs pÄ traditionell metod liksom champagne, med flaskjÀsning pÄ jÀstfÀllningen. Jag brukar mÀrka jÀstfÀllningen mycket tydligare i en champagne.

Jag vÀljer sÀllan cava, det Àr inte min favorit. Jag föredrar alltid champagne och annars crémant eller prosecco. Tidigare kallades cava för champaña eller xampany men efter införandet av EU-lagar om ursprungsskydd Àr det numera förbjudet.

Före maten mötte jag ocksÄ för första gÄngen den gröna druvan Vermentino i ett glas italienskt vitt med doft och smak av pÀron, gröna Àpplen och lime:

Rocca di Montemassi
Calasole Vermentino, 2018
119 :- nr 83176

Whisky som omvĂ€xling đŸ„ƒđŸ€§

IstĂ€llet för vin igĂ„r sippade vi pĂ„ vars en lenande whisky till ytterligare ett urgulligt avsnitt av Ted Lasso och senare oscarsnominerade The Square som var ganska mĂ€rklig och hade sjukt irriterande filmmusik – som en pĂ„tĂ€nd a capella
 đŸ˜”â€đŸ’« 

Om ni Àr förkylda, eller som pÄ bilden vill balansera upp en god habanos, dÄ Àr Nikka Whisky From the Barrel skiten ni vill ha https://www.nikka.com/eng/

Nikka, Japan
From the Barrel
469 :- nr 551

Gott till bÄde snorig snok och rökig garre

Med sin höga alkohol (51,4 %vol) men ÀndÄ tydliga inslag av mogen frukt och sötma lenar den gott hos en sjukling och rensar och rundar av i munnen efter en cigarr. Beskrivningen pÄ Systembolaget ger dÀremot en mycket mer nyanserad och korrekt bild av drycken. Jag skyller pÄ 1. förkyld; 2. novis pÄ whisky.

Denna whisky Àr rÀtt stark, njut den bÀst med lite vatten för att lyfta fram frukt och sötma. Johan frynte sÄklart ÀndÄ pÄ nÀsan, han Àr absolut inget fan av whisky.

Avloppsrens đŸ„ƒđŸšœ

Den var i alla fall mycket bĂ€ttre Ă€n den gotlĂ€ndska – Isle of Lime – som vi drack med Mirella pĂ„ Gotland nĂ„gra helger tillbaka. Den smakade bara sprit tyckte vi. Inget annat kom heller fram nĂ€r man spĂ€dde den. Det smakade bara precis vad det var, whisky med vatten – blask rent ut sagt.

Vi fick toalettstopp som vi lyckligtvis kunde ringa vaktmÀstare pÄ. Men vi skojade om ifall inte den whiskyn vore ultimat till att rensa avloppet. Etiketten för övrigt andades fattig tatuerarstudio.

Japansk whisky đŸ‡ŻđŸ‡”đŸ„ƒ 

För att Ă„tergĂ„ till japansk whisky sĂ„ Ă€r Nikka och Yamazaki tvĂ„ stora destillerier. Yamazaki var först 1923 att producera kommersiellt. 

Japan Àr ett ungt whiskyland med mycket inspiration frÄn den skotska traditionen. Enligt ledaren av en japansk whiskyprovning som jag gÀstade med pappa sÄ hÀnder det till och med att man köper fÀrdiga skotska torvblandningar. I Japan menade han dÀremot att man satsar pÄ förfining och elegans i hantverk och dryck.

Hur som helst, efterapning eller ej, sÄ Àr Japan sedan lÀnge att rÀkna med nÀr det kommer till whisky av mycket hög kvalitet. Det fÄr kanske bli en lördagskur ocksÄ?

Krya pĂ„ oss! â€ïž