Jag Ă€r lyckligt lottad att bo med en man som Ă€r riktigt, riktigt bra pĂ„ att steka pannkakor. Detta gör han ocksĂ„ gĂ€rna till bĂ„das belĂ„tenhet. NĂ€r detta hĂ€nde nu senast fanns en skvĂ€tt halvtorrt kvar i kylen – Riesling frĂ„n Rheingau, Tyskland:
Kloster Eberbach
SpÀtlese Riesling 2020
129 :- nr 6257
Detta vin bjuder pÄ ett fylligt och avrundat samspel mellan fruktsyra och restsötma frÄn den avstannade jÀsningen. Sötma av druva och honung samt tropisk och torkad frukt balanseras upp av en nÀrvarande men rund syra med touch av flÀder och lime.
Det vore ju synd att lÄta dessa goda droppar förfaras. Jag bestÀmde mig dÀrför att se efter vilken kombo av söta tillbehör till pannkakan som passade vinet allra bÀst.
Till recensionen har jag lĂ€st pĂ„ lite om grundreglerna kring kombinationen mat och dryck – dels Systembolagets rekommendationer och dels nĂ„gra av mina vinböcker:
- Wine & Spirit Education Trust (WSET) Level 3 – Understanding wines: Explaining style and quality
- Boken âVinâ av AndrĂ© DominĂ©, tysk vinkĂ€nnare och skribent
Ăppelmos och kanel đ
HÀr har vi en sÄ kallad match made in heaven som jag brukar sÀga. Vinets sötsyrliga kombo av lime, druva och torkad frukt gick mycket fint ihop med det sötsyrliga Àppelmoset. Syran frÄn Àpplet var nÀrvarande men inte skarp utan mjuk och rund precis som hos vinet.
Den söta kanelen passar ju ocksÄ alltid jÀttefint ihop med Àpple och i detta fall lyfte kanelen denna kombo ytterligare. Riesling Àr ju ett vin som ofta rekommenderas till just söt och kryddig mat, frÀmst frÄn det asiatiska köket. Dominé menar att halvtorra och aromatiska viner passar just det asiatiska köket eftersom smakerna dÀr inte tillÄter viner dÀr syran Àr allt för markant.
Lemoncurd đ
Vinets sötsyrliga och runda karaktĂ€r gick Ă€ven bra ihop med en söt och krĂ€mig lemoncurd av samma anledning. Hade man dĂ€remot bytt ut denna mot en limecurd istĂ€llet sĂ„ tror jag att âmatch made in heavenâ vore pĂ„ sin plats att anvĂ€nda Ă€ven hĂ€r. Limens nĂ„got rundare och sötare citruston hade Ă€nnu bĂ€ttre speglat vinets lite rundare syrlighet och dess samspel med restsötman.
Nutella đ° đ«
Nutella Ă€r ju riktigt sött och trevligt med sin hĂ€rliga smak av hasselnöt och choklad. Guilty pleasure alert – jag Ă€lskar Nutella!
Beskan och umamin frÄn nötter och choklad skar sig dÀremot med fruktsyran och citrustonerna. Nötter Àr rika pÄ umami och beska. Umami lyfter fram beska, syra och strÀvhet i ett vin och beska livsmedel lyfter ocksÄ fram Ànnu mer beska. Mat med dessa egenskaper betraktas dÀrför som högrisk att kombinera med vin.
Till efterrÀtter med choklad rekommenderar Systembolaget istÀllet att man vÀljer ett sött starkvin eller en mörk öl för att spegla smakerna, ex. stout eller porter. Den senare kombon anses dÀremot Àven kunna bli utmanande.
SjĂ€lv spekulerar jag pĂ„ ifall nutella kan matchas med en sötare variant pĂ„ champagne – eller Ă€r syran i vĂ€gen dĂ„ med? Champagne har ofta en nötig touch med inslag av hasselnöt och nougat sĂ„ smakerna kan Ă„tminstone speglas.
Enligt WSET gÄr ocksÄ viner som Champagne men Àven Muscadet bra till mat som Àr rik pÄ umami. Orsaken Àr att de inte Àr ekfatslagrade. Det saknas bittra och trÀiga inslag frÄn ekfatet som umamin kan förstÀrka.
De lyfter fram den klassiska kombon ostron och champagne som exempel pÄ dÀr ett livsmedel rikt pÄ umami gÄr bra ihop med vin. Skaldjur har ju ocksÄ en hÀrlig mineralton som man Àven hittar mycket av i en god champagne.
Nu blev jag plötsligt vĂ€ldigt sugen pĂ„ skaldjursplatĂ„ och champagne nere vid vattnet en solig sommarkvĂ€ll. Bring it please! đ€€
Sylt đ
Jordgubbssylt och hallonsylt fanns ocksĂ„ pĂ„ middagsbordet. JĂ€ttegott! En av mina absoluts favoriter pĂ„ pannkakan Ă€r jordgubbssylt ihop med jordnötssmör. Detta gĂ„r minst lika bra till pannkakan som till den klassiska amerikanska sandwichen – ett mĂ„ste ifall ni inte redan har provat.
SĂ€lta förstĂ€rker upplevelsen av sötma och sylten upplever jag fĂ„r en motverkande effekt pĂ„ det annars sĂ„ torra och strĂ€va jordnötssmöret. Enbart jordnötssmör Ă€r ju som att stoppa sand i munnen – den âdelikatessenâ har man ju vuxit ifrĂ„n.
NĂ„got motsĂ€gelsefullt anses dock sötma förstĂ€rka upplevelsen av bitterhet och strĂ€vhet – Ă„tminstone i ett vin.
Sylt pÄ pannkakan blev dÀremot den sÀmsta kombinationen till vinet. Det halvtorra vinet hade inte tillrÀckligt med restsötma för att balansera upp den söta sylten. Vinet kÀndes plötsligt vÀldigt surt. Grundregeln Àr drycken alltid ska vara lite sötare Àn den maten som man Àter till den.
Ăppelmoset som jĂ€mförelse hade bara 26 gram socker per 100 gram jĂ€mfört med dessa sylter som lĂ„g pĂ„ 43-44 gram socker per 100 gram – alltsĂ„ snudd pĂ„ det dubbla.
Hallonsylten var dock strÄet vassare Àn jordgubbssylten vilket kan bero pÄ att hallon har en lite rundare och sötare smak med mindre fruktsyra.
Kanske kan syltkombon lyftas med en mindre sötad hallonsylt och/eller att man byter ut vinet mot en söt variant istÀllet för en halvtorr.
Vin(n)aren đ
Ja vin(n)aren Àr ju utan tvekan Àppelmos och kanel i detta fall vilket ocksÄ var det som jag misstÀnkte.
SĂ„ vill ni bjuda pĂ„ nĂ„got gott till detta vin sĂ„ kanske ni ska satsa pĂ„ en Ă€ppelpaj eller en lyxigare variant med inspiration frĂ„n detta inlĂ€gg – crĂȘpes med Ă€pple och kanel lĂ„ter vĂ€l inte sĂ„ illa?
Om inte annat sÄ vet jag sedan tidigare att ICAs knÀckiga rabarberpaj Àr det hÀr vinets bÀsta vÀn:
https://www.ica.se/recept/knackig-rabarberpaj-715053/
Bon appétit!
LĂ€mna ett svar