En mycket bra champagne đŸŸđŸ„‚

VÀl hemma i Göteborg igen hos Àlsklingen slÀngde vi fram nÄgra laxfiléer till mÄndagschampagnen. Vi firar bÄda att vi Àr med nya jobb till hösten.

Nu under min sista semestervecka hoppas jag pĂ„ sol och bad fast vĂ€dret ser ut att kanske inte hĂ„lla med mig riktigt. Men tack och lov finns det Ă€ven mycket serier att hinna ikapp eller pĂ„börja. Inte minst Ă€r vi taggade pĂ„ att börja se Young Royals pĂ„ Netflix. Av det lilla jag har sett frĂ„n trailern kĂ€nns serien lite som en mix mellan Ondskan och Elitskolan fast med mer gaytema – sĂ„ vad kan gĂ„ fel liksom?

Om vilken champagne jag skulle korka upp inför detta firande fick man rösta om pÄ Facebook och Instagram. Vin(n)aren blev Diebolt-Vallois frÄn omrÄdet CÎte des Blancs med sin alldeles fenomenala blanc de blancs (100 % Chardonnay):

Diebolt-Vallois Ă  Cramant
Prestige Brut
399 :- nr 7723

Nu förstÄr jag verkligen varför den vann omröstningen och varför den Àr sÄ populÀr. Att den rÄkar vara favoriten för mina vÀnner Tomas och Anders Àr verkligen inget mysterium.

AlltsÄ denna champagne! Doft och smak var helt otroligt kraftfull och komplex samt mycket nyanserad. Och det ska tillÀggas att dÄ var den ÀndÄ ordentligt nedkyld.
Syran var hög men ÀndÄ otroligt vÀlbalanserad. Finishen var lÄng och moussen mycket finbubblig och krÀmig.

Doftpaletten bjöd pÄ hÀrligt fruktig och lite knÀckig sötma av gula Àpplen, bröd och bakverk och en touch av vanilj. Smakpaletten var istÀllet mycket frisk med toner av gröna Àpplen, mineral och grapefrukt samt en mycket behagligt nötig eftersmak.
Den höga syran bröt av den feta laxen galant och den krÀmiga potatisgratÀngen med sitt lite knÀckiga osttÀcke speglade vinets krÀmiga fyllighet.

HÀrligt gyllengul fÀrg pÄ bÄde bubbel och gratÀng

Vill ni ha en mycket bra champagne frÄn en lagom prisklass sÄ Àr detta bubbel verkligen ett fynd.

Diebolt-Vallois har sina mesta odlingar i byarna Cramant och Cuis. I Systembolagets vidare beskrivning framgĂ„r det att druvorna till vinet ovan kommer frĂ„n odlingar i byarna Cramant, Chouilly och Le Mesnil sur Oger. Dessa byar har alla den högsta statusen för sina odlingar – Grand Cru.
Vinstockarna Àr i genomsnitt 60 Är gamla och champagnen har lagrats ca 3 Är pÄ sin jÀstfÀllning. Champagne utan specifik ÄrgÄng mÄste lagras minst 12 mÄnader pÄ jÀstfÀllningen innan degorgering.

Jag tycker att alla borde ta sig god tid att lÀsa Systembolagets beskrivningar för olika drycker och lÀnder/regioner. De Àr dels informativa och vÀgledande sÄ att man kan handla pÄ sig rÀtt saker eller sÄ kanske de öppnar nya dörrar som man inte hade tÀnkt pÄ tidigare. Dels Àr de bra efterÄt för att förstÄ varför en dryck doftar och smakar som den gör. Till exempel för en champagne sÄ Àr det jÀstfÀllningen som ger drycken dess typiska brödiga toner.
DÀremot inför att jag ska prova ett vin sÄ hoppar jag gÀrna över beskrivningar av doft och smak. Jag gillar att först försöka hitta min egen doft- och smakpalett med hjÀlp av mina egna associationer och minnen. Ibland stÀmmer det ganska vÀl med andras beskrivningar och ibland upplever jag vinet lite annorlunda. Det Àr spÀnnande att jÀmföra beskrivningarna i efterhand.

Förutom Systembolagets app sÄ anvÀnder jag mig mycket av Vivino för att lÀra mig mer om dryckerna som jag provar och som jag skannar in i deras app för recension. Detta tycker jag Àr ett smidigt sÀtt att skaffa kunskap pÄ, inte minst ifall jag inte har mina vinböcker med mig. De fick stanna hemma nÀr jag Äkte ner till SkÄne.

En vinbok frÄn WSET samt boken Vin av André Dominé skaffade jag mig inför vinkurserna i höstas. Tanken var att jag skulle lÀsa kurs 2 nu till hösten eftersom den stÀlldes in ifjol pÄ grund av Covid-19. 

Nu verkar det dÀremot som att jag fÄr vÀnta Ànnu lite lÀngre med detta eftersom jag ska byta jobb och dÄ inte har samma möjlighet att ta tjÀnstledigt. Men man kan ju inte fÄ allt. Man har sina prioriteringar.

SÄnt Àr livet