En mycket god lördagskväll

Vin i all ära men lite skånsk omhuldande kärlek av fett och kolhydrater plus en pilsner hör också till denna sommar av mat och dryck.

I lördags hade vi ett kärt återbesök hos Dalby Gästis där man som sagt har fått ett riktigt uppsving:

https://dalbygastis.se

Bland deras stående klassiker på menyn hittas givetvis en skånsk äggakaka – traditionellt stekt i panna och toppad med stekt sidfläsk och rårörda lingon.

Hemma gör jag ofta en version av äggakaka fast som en ugnspannkaka. Smeten häller jag över skivat stekt bacon i en långpanna som gräddas ca 30 minuter på 225 grader. 8 ägg och lika många dl mjölk går åt samt 3 dl mjöl, 1 tsk salt och lika mycket bakpulver.

Bara gör’t!

Men vintarmen skulle såklart ha sitt också. Det fick bli en favorit, ett glas spanskt Albariño från Rías Baixas i Galicien med sin sköna sälta och mineral samt friska och lite beska citrustoner. Detta hade jag att skölja ner min toast Skagen som kan beställas i halvportion lite lagom som förrätt.

Och vilken toast Skagen! Perfekt kombination av fett, sötma och syra. Vi fick tjocka skivor stekt surdegsbröd med fet, krispig yta och en mjuk lagom degig mitt. Klickarna av räkröra och mild rom var ordentliga och den picklade rödlöken gav en extra sötsyrlig touch som matchade det söta och milda räkköttet. 

Äggakakan var kompakt och mer än mättande samt ganska söt i smaken vilket kom som en överraskning. Jag som ibland undrar om jag alls har en botten mötte också min överman i denna bjässe. Den sista biten gick bara inte att få ner. Jag fick kämpa med både äggakakan och pilsnern.

Men efter en promenad hem var det ändå gott att avsluta kvällen på altanen med svenska jordgubbar och bryggkaffe och ett litet glas mörk rom. 

Det fick även bli en extra promenad i den friska sommarnatten – dels för att jag älskar doften av fuktig mark och blommande lind och jasmin men mest nu för att låta magen jobba. 

Sammantaget blev det en mycket god och trevlig lördagskväll där toast Skagen kammade hem förstapriset med hästlängder. Bara den är värd en resa till i Dalby.

Och som det skånska ordspråket lyder:

Möen mad å god mad å mad i rättan ti å madaro