Andra juli Ă€r rosens dag och denna fredag firade jag rosen med ”Rosen”. SĂ„ kallas hon, min bĂ€stis Emma, som passande nog Ă€ven fyller Ă„r hĂ€r i svĂ€ngarna.

Grattis Rosen đŸŒč đŸ„‚

RosĂ©champagne pĂ„ bemĂ€rkelsen đŸ‡đŸŸ

Det blev pay back à la champagne pÄ bemÀrkelsen. Jag fick ju en av henne nÀr jag fyllde Är. Detta bubbel kan ni lÀsa om i mitt förra inlÀgg.

Men Emma fick lÀmpligt vis en champagne i roséstil istÀllet och ett passande kort till detta som jag sjÀlv hade mÄlat. Vad gör man inte för sin bÀstis?

Och som jag alltid sĂ€ger – ger du bort ett vin sĂ„ vĂ€ljer du ett som du Ă€ven vill köpa till dig sjĂ€lv. Unna dig en flaska för det Ă€r du vĂ€rd. SĂ„ nu hĂ„ller Ă€ven jag pĂ„ en Ă„rgĂ„ngsflaska frĂ„n JM Gobillard & Fils med 60 % Chardonnay och 40 % Pinot Noir:

Cuvée Prestige
Rosé Millésimé, 2015
279 :- nr 2735

Jag har inte druckit rosébubbel pÄ lÀnge och detta blir faktiskt min andra roséchampagne nÄgonsin. Den första provade jag pÄ alla hjÀrtans dag 2013:

Alexandre Bonnet
Perle Rosée Brut
319 :- nr 7471

Det kanske Àr dags att Àven testa Alexandre Bonnet igen? Detta champagnehus hittar man lÀtt i vinhyllan. Flaskorna till deras standardcuvéer brukar vara inslagna i cellofan. Detta anser jag Àr ett trevligt och passande inslag. Champagne kommer ju ofta som en gÄva eller nÀr nÄgot ska firas. LÀgg till en vacker blomma och ett kort sÄ blir det en jÀttefin present.

Hur som helst blir det mycket vÀlkommet i samlingen med en ÄrgÄngschampagne i roséstil. Nu lyfter vi temat rosé pÄ balkongen till en helt ny och högre nivÄ. Lite skaldjur och smÄplock till detta sÄ Àr vi i hamn!

Nu vĂ€ntar jag med spĂ€nning pĂ„ att prova denna goding sjĂ€lv. Ingen sneak peek pĂ„ mig nu, Emma! â˜ïž

Dryckesfakta đŸ§ 

Historien för JM Gobillard & Fils börjar 1933 i byn Hautvillers dĂ€r det idag drivs vidare av Thierry Gobillard som den tredje generationen. PĂ„ deras hemsida kan man lĂ€sa om framgĂ„ngen – frĂ„n det att man med skral ekonomi köpte en hektar mark till att det idag öppnas en flaska i vĂ€rlden var 22:a sekund. Hur man fick fram den siffran lĂ„ter jag dock vara osagt:

http://www.champagne-gobillard.com/index.php

Vi befinner oss strax norr om floden Marne i vinomrĂ„det VallĂ©e de la Marne. Byn ligger fem kilometer frĂ„n centralorten Épernay och tillhör den östra delen av omrĂ„det som kallas för Grande VallĂ©e de la Marne.

Annorlunda rosĂ©metod đŸ‡

Roséviner framstÀlls i princip alltid genom att man pÄ olika sÀtt kortar ner tiden som musten har kontakt med druvskalen. Man brukar prata om att skalen frÄn de blÄ druvorna genomgÄr en macerering, urlakning i musten under jÀsningen vilket ger de röda vinerna bland annat fÀrg och tanniner/strÀvhet.

Man kan till exempel avlÀgsna allt skal frÄn musten och göra enbart rosé. Men man kan ocksÄ göra rosé pÄ must som tappas av frÄn rödvinsjÀsning. Rödvinet blir dÄ ocksÄ kraftigare eftersom fÀrgÀmnen och tanniner koncentreras mer i musten.

Normalt sett Ă€r det inte tillĂ„tet att blanda rött och vitt vin för att göra rosĂ©vin. Men rosĂ©champagne framstĂ€lls ofta genom att man tillsĂ€tter stilla rött vin och jĂ€st efter degorgering – alltsĂ„ efter att jĂ€stfĂ€llningen har avlĂ€gsnats frĂ„n flaskan.

VĂ€tskan som tillsĂ€tts i en champagne efter degorgering kallas för dosage eller liqueur d’expĂ©dition. Den bestĂ„r Ă€ven av socker i olika mĂ€ngd beroende pĂ„ vilken söthetsgrad man vill uppnĂ„. Dosagen i denna champagne frĂ„n JM Gobillard & Fils ligger pĂ„ 7 gram per liter.

The night out đŸ˜œ

Efter hĂ€mtmat och vin i soffan gjorde vi stan och delade pĂ„ en kanna sparkling sangria pĂ„ Stortorget Bar i Lund – version pĂ„ vit sangria med bubbel och hĂ€rligt söt och frisk flĂ€derlikör. En mycket vĂ€lsmakande hyllning till sommaren!

En hyllning till sommaren đŸ„‚đŸŠđŸ‹

Fira sommaren ordentligt nu efter restriktionerna, ta med er vÀnner och hÀng i vimlet och sorlet över en kanna, kanske redan nu denna lördag:

http://www.stortorget.net

Njut av lördagen!