En mycket lyckad fredagskväll

Med en skummande lördagslatte på sommarhet balkong är jag redo att summera en chill fredagskväll och firandet av Göteborg 400 år – en kväll som främst gick i Rieslingens tecken.

Saxofonsolo 🎷

Till toner av saxofon vid älven kickade vi igång fredagsmyset med ett glas sydafrikansk rosé på balkongen – friskt och fruktigt med inslag av söta citrusfrukter och röda bär:

Mulderbosch
Rosé Cabernet Sauvignon, 2020
89 :- nr 6077

Sushikväll 🍣

Sen kom bästa Linda över till oss och vi sköljde ner några läckra sushibitar med Stoneleigh Riesling från Nya Zeeland:

Stoneleigh
Riesling, 2020
99 :- nr 6498

Detta vin fick vi upp ögonen för under en digital vinprovning med producenten i våras tillsammans med Vinkompassen. Den provningen tillsammans med smakbedömning kan ni läsa om i ett tidigare inlägg.

Vinnaren 🥇

Nu har vi kommit fram till kvällens paradnummer – knäckig rabarberpaj à la ICA med tillhörande vin, noga utvalt sen förra helgen. Den helgen fick vi två påsar härlig skånsk Dalby-rabarber av mamma och pappa. Och jag fick en ljus idé som levde upp till alla förväntningar när den förverkligades igår kväll. Jag serverade pajen till detta mycket passande vin:

Kloster Eberbach
Riesling Spätlese, 2020
129 :- nr 6257

Vad är väl sommaren utan en nybakad rabarberpaj? Lägg därtill den sagolika kombinationen av fruktsyra och restsötma som du får av ett Prädikatswein på Riesling och du lyfter detta fantastiska bakverk till sjunde himlen.

Vinet hade fyllig och komplex doft och smak med inslag av söt druvmust, torkad frukt och tropisk frukt samt frisk fläder och lime. Det knäckiga havretäcket med smält smör och sirap gick också mycket fint ihop med tonen av torkad frukt.

Sen är ju vi också helt sålda på Ekströms kylda vaniljsås med grädde, mjölk och vaniljstång – den är helt klart den bästa vaniljsåsen, alla kategorier. Men den känns lätt ganska fet i munnen och då är det gött att få bryta av med lite fruktsyra som cleanser.

Detta kommer hur som helst att bli en paraddessert framöver – trust me! Jag förslår givetvis också att ni provar själva:

https://www.ica.se/recept/knackig-rabarberpaj-715053/

Att enbart dricka vinet var en helt annan grej. Sötman i vinet blev mycket mer kännbar då. Enligt min smak behövs något sött tilltugg för att bära upp restsötman och samtidigt lyfta fram mer av fruktsyran. Riesling Spätlese till en rabarberpaj blir en mycket bra kombination för detta ändamål.

Utan tilltugg, som aperitif innan maten, kan jag istället tänka mig ett Kabinett Riesling, till exempel från densamma producenten som gör ett gott sådant. Där är syrligheten av lime och fläder mer framträdande även om detta vin också har en del restsötma. Har maten sen lite söta eller kryddiga inslag så funkar detta vin bra även då. Till nästa tema på Kloster Eberbach vill jag testa att köra deras Kabinett genom en hel middagsbjudning med passande mat.

Kvällen avslutades med promenad längs älven där fyrverkerier smällde in de nästa 400 åren och fler i vårt älskade Göteborg.

Grattis Göteborg 400 år