Nu i dagarna sjöng också vinkylen på sista versen. En trogen följeslagare under många år blev vår minst sagt vitala köksreda från familjeföretaget Dorre Home AB i Borlänge https://dorre.se

Men i detta tråkiga är det såklart roligt att äntligen uppgradera sig till en modell större. I takt med att intresset och kunskapen för vin växer så blir det så även med kvantiteterna som köps hem. Man vill gärna som tidigare nämnts ha några flaskor av samma vin och se vad lagringen hittar på med vinet under åren. Riktigt spännande och roligt nörderi, eller hur? Jag säger bara en sak:

Nerds have more fun 🤓

Och så får jag ju tillfälle att skriva igen, om vinkylar.
When life gives you lemons, make limoncello 🤌🇮🇹

Vinkylen vi hade tills nu höll ut länge, hela 15 år. Först de senaste tre åren började kylen kämpa med att komma ner i temperatur. Kan man hitta en ny kyl därigenom så vore inte detta så illa tänker jag.


Men bäst att fråga nätverket

Jag får villigt erkänna att jag är dåligt insatt på området. Då är det jättebra att vara med i ett sällskap som Munskänkarna. Där kan man tipsa och ställa bra frågor och lära av varandra, vinvänner emellan. Dessutom erbjuder medlemskapet i Munskänkarna just nu 15 % rabatt på https://vinkylen.se – kan det bli mer lägligt eller?

Jag slängde ut en fråga i Facebook-gruppen för att se vilka vi(n)sdomsord jag kunde få genom nätverket av munskänkar.

Lagringshorisont

Vi köper främst viner att konsumera relativt direkt men jag har börjat fundera på en kyl som passar för några års lagring, ca fem åtminstone.
Många ansåg att med det behovet så behövs ingen vinkyl. En annan munskänk menade att då är en vanlig serveringskyl som på restaurang ett bra alternativ.

På Elgiganten läser jag vidare att för längre lagring bör kylen ha endast en temperaturzon – viner bör ha en konstant temperatur för optimal lagring utöver skydd mot solljus, vibration och lukt. Kylar avsedda för servering bör istället ha två – en för röda viner och en för vita viner:

https://www.elgiganten.se/cms/vinkyl-tips/tips-vid-kop-av-vinkyl/

Vi har väl resonerat som så att då köper vi en kyl med bara en temperaturzon så att den passar också för lagring. Den vanliga kylen duger alltid att preppa med en Chablis eller en god champagne för extra kylning till kvällen.

Utrymme

Ett mycket tänkvärt tips och kanske lite uppenbart är att tänka som med ett växthus – eller vilken annan förvaring som helst tänker jag. Planera för ett större antal flaskor än vad du först har tänkt. 

I detta sammanhang nämndes även avståndet mellan backar/hyllor samt om möjligt utdragbara hyllor – detta för att få plats för större flaskor samt mousserande viner – mousserande viner måste ju buteljeras i flaskor av massivare glas för att klara trycket i flaskan.
Idag får vi plats med ca 30 flaskor och vi vill gå upp till ungefär det dubbla. Och möjligheter till större utrymmen blir definitivt avgörande – detta hushåll består av två helt hopplösa champagne lovers.

Olika märken

Från dessa olika märken har andra munskänkar köpt sina vinkylar. De tänker jag  också kasta ett öga på.

  • Climadiff
  • Vintec Noir
  • Electrolux
  • mQuvée
  • Artevino

Min bättre hälft har dessutom haft siktet inställt ett tag på en variant från Climadiff som rymmer 52 flaskor – Climadiff CLS52. Den tål absolut att funderas på.

Lagra mörkt och svalt

Detta tips fick jag från en av de munskänkar som ansåg att jag borde investera på vinet hellre än på en kyl. Detta är i och för sig inget dumt inspel även om det ena inte utesluter det andra. Men då frågade jag vidare om andra lagringstips och fick det uppenbara svaret att som med alla drycker är ett mörkt och svalt utrymme mest optimalt. 
Detta fick mig direkt att minnas hur kreativt jag löste det för mig när jag bodde i Kålltorp ifjol. Det var ett gammalt landshövdingehus anno 1939 med ett helmysigt gammalt skafferi med kalldrag. 
När jag såg skafferiet tänkte jag direkt vin och så blev det. Jag maxade luftintaget och helgade en hylla åt mina ädla drycker. Med hjälp av en papperssamlare fick jag också till ett vinställ.

Kreativ lösning men hyllan ekar oförskämt tom på bilden – Hur tänkte jag där? 🤔