Är man åpen och sugen så åker hela förseglingen med 😉

Vi har en filosofi hemma – Köp alltid eller helst ett par eller tre flaskor åtminstone av samma vin. Fördelarna är många.

Om jag till exempel ska ge bort ett vin så försöker jag alltid att hitta ett vin som jag tror att jag själv skulle tycka om och då köper jag även en flaska eller två till mig själv.
Eller också ifall man köper bara till sig själv – tycker man om vinet så finns det en eller några flaskor kvar till senare. Man kanske vill lagra vinet några år och se hur det utvecklar sig efter lite mognad. Eller så vill man prova vinet till olika maträtter och i olika sammanhang.

Men om man däremot inte tycker om vinet som man har köpt så kan man ju alltid ge bort den andra flaskan. Självklart inte om vinet är direkt äckligt och av låg kvalitet men ifall man bara inte klickade med vinet.
Nu i fredags hände just detta. Varken jag eller min bättre hälft klickade med vinet som vi drack till maten och vi bangade inte ens att spotta i glaset – detta händer i princip aldrig ska tilläggas. Jag är långt ifrån den kräsna typen.
Men jag skulle inte säga att vinet var dåligt – det var bara inte vi. Fast tack och lov tycker vi alla olika. Så den andra flaskan kan absolut bli en trevlig present.
Resterna av gårkvällens flaska ligger i en burk i kylen så på söndag blir det spännande att prova vinkokt spaghetti med goda tillbehör. Receptet har jag hittat i boken ”Mat och vin” där matkreatören och sommelieren Anette Rosvall guidar oss genom konsten att kombinera de båda. Att använda resterna av vinet i maten är toppen ifall man inte tyckte om det i glaset.

Men tack och lov bjöd fredagskvällen inte bara på tråkvin utan även lite godsaker. Dessa viner provade vi:

Födelsedags-AW

Vi började kvällen med att fira en god vän som fyllde år med lite AW på Zoom – Jätteroligt upplägg med småsnack och På Spåret-quiz i olika lag där vi skulle lista ut städer som de har besökt.
Medan våra vänner bubblade i en klassisk Moët & Chandon så firade vi två quiz-segerns sötma med en ny Chablis:

Bouchard Aîné & Fils
Chablis 2019
149:-

Mycket frisk Chablis som jag först uppfattade som lite jästig i doften men som sedan bjöd på massor av sötsyrlig lime och päron i både doft och smak samt friska mineraltoner. Lite vanilj och honungsmelon fanns där också och lite rostade toner som av bröd och ris som har bränt fast i en kastrull – en lustig doft som jag ofta hittar i vita viner från Frankrike.

Fredagsmys

Till det klassiska fredagsmyset med ribs och pommes ville vi gå utanför boxen och prova ett nytt vin. Så vi valde ett Sydafrikanskt rött:

Silverboom – Coastal Region
Shiraz – Merlot Special Reserve 2019
98 :-

Vinet var alltså inte vår kopp te. Det var för sött i stilen och lite för mycket toner av russin och övermogen frukt.

Däremot var vinet väldigt lent med mjuka tanniner och mycket komplext och spännande i doft och smak även om det inte föll oss i smaken. Till att börja var fruktigheten slående med doft och smak av björnbär, svart vinbär, söta körsbär, övermogna jordgubbar och torkad frukt. Det fanns också toner av läder, tobak och lakrits samt en spännande touch av mentol över detta.

Den andra flaska kan vi absolut ge bort med gott samvete. Vi måste bara lista ut vem som kan tänkas gilla den.

Till TV-soffan

I soffan efter maten testade vi ett mycket trevligt och annorlunda rosé från Italien:

Origine Vino Naturale
Rosato 2019
119 :-

Det som jag gillade mycket med detta vin var den spännande mixen av toner som påminde om vita viner och toner som påminde röda viner.

Det fanns både mörka frukttoner av körsbär och svart vinbär och friska toner av citrus. Vinet bjöd även på en behaglig sötma som lockade fram en underbar doft av skumbanan.

Resterna av detta vin njuter vi av ikväll när vi lagar oss en god risotto. Och jag gläds lite extra åt att det finns en flaska till av denna: