Regn pÄ ballen under fredagskvÀllen hindrade oss inte frÄn rosé och grill pÄ ballen. Fördelen att vi inte har en takterrass Àr ju faktiskt att balkongen över oss skyddar mot regnet. Vi kan anvÀnda balkongen bÄde i vÄtt och torrt.

AlltsÄ var det inget hinder igÄr kvÀll att unna sig ett riktigt hÀrligt fredagsmys sÄ att sÀga. Efter ett riktigt svettigt gympass sÄ var vi absolut vÀrda detta.

Grill och rosé i skydd frÄn regnet

Hemligheten bakom livets goda đŸƒâ€â™‚ïž

Jag/vi har alltid haft turen att bo riktigt nĂ€ra ett bra gym. NĂ€r jag bodde nere i Lund var Actic Vikingahallen mitt andra hem fem minuter bort. I Majorna hade vi nĂ„gra fĂ„ minuters gĂ„ngvĂ€g till Fitness 24/7 hemifrĂ„n. Under min tid i KĂ„lltorp trĂ€nade jag pÄ Hela HĂ€lsan som ocksĂ„ lĂ„g ca fem minuter frĂ„n mig. Nu i Eriksberg har vi löst kort pÄ STC nere vid dockan som ligger Ă€nnu nĂ€rmre oss – vi kan se bĂ„de gym och nĂ€rmsta bageri ifrĂ„n oss.

Vill man njuta av livets goda fĂ„r man ju se till att brĂ€nna de extra kalorierna ocksĂ„. Har man dessutom sĂ„ nĂ€ra gymmet som vi har sĂ„ Ă€r varje ursĂ€kt som bortblĂ„st vad gĂ€ller att inte gĂ„ dit. Det har ocksĂ„ alltid varit viktigt för mig att röra pĂ„ mig – springa, promenera, gymma osv. Dessutom uppskattar jag verkligen upptĂ€ckandet av miljöer och omgivningar som man fĂ„r pĂ„ köpet nĂ€r man gĂ„r eller cyklar.

Jupiters Blod đŸȘđŸ©ž 

Det blev kyckling pÄ grillen tillsammans med potatisgratÀng och coleslaw och till detta ett trevligt och lÀtt, lite blygsamt doftande italienskt rosé:

La Spinetta
Il Rosé di Casanova, 2020
149 :- nr 90076

Druvorna till detta vin kommer frĂ„n den vĂ€rldsberömda regionen Toscana vid mellersta italienska vĂ€stkusten. Till 50 % bestĂ„r vinet av Toscanas signumdruva Sangiovese som ocksĂ„ Ă€r Italiens viktigaste druva enligt bland annat Vivino och Systembolaget med sin odlingsareal pĂ„ 71 000 hektar. Namnet pĂ„ druvan hĂ€rstammar frĂ„n latinets ”Sangius Jovis” som betyder ”Jupiters blod”.  Druvan ligger kring medel i bĂ„de syra och fyllighet och beskrivs av Vivino med en karaktĂ€r av körsbĂ€r, plommon, jordgubbar, örter och tomat. Den resterande hĂ€lften av vinet bestĂ„r av en nĂ„got mer okĂ€nd druva vid namn Prugnolo Gentile.

Vinet hade hög syra och frisk doft och smak. Det doftade milt av rabarber, krusbÀr, honung, tropisk frukt och honungsmelon. Smaken var syrlig med inslag av citruszest, blodapelsin och grapefrukt samt syrliga röda bÀr sÄ som klarbÀr och röda vinbÀr.

Vinet passade bra till den grillade kycklingen och bröt av den feta coleslawn som tyvĂ€rr hade pĂ„ tok för mycket smak av majonnĂ€s och vinĂ€ger – den smakade mer som en remouladsĂ„s vilket inte alls passade till potatisgratĂ€ngen. 

Nej, ska det vankas coleslaw sÄ Àr Johans egna recept alltid det bÀsta. Den Àr hÀrligt syrlig och krispig med en finhackad mix av rödlök, morötter och vitkÄl som balanseras upp med nÄgra matskedar majonnÀs och lite crÚme fraßche och slutligen smakas av med salt och peppar. Mums!

Mer rosĂ© frĂ„n Ă„rets vinort i TV-soffan đŸ“ș

Efter grillen intog vi TV-soffan tillsammans med de obligatoriska skĂ„larna med chips och dipp. Det blev skönt slappande till de supercharmiga serierna Love Victor och Home Before Dark och till detta ett par glas sydfransk lantrosĂ© frĂ„n regionen Languedoc-Roussillion, Pays d’Oc:

Golden Year
Rosé, 2020
99 :- nr 50268

Om detta vin har jag tyvÀrr inga uppgifter om vilka druvor det innehÄller. Men vad jag kan berÀtta Àr att Roussillion korades till Ärets vinort av MunskÀnkarna Är 2020 och att man sedan beslutade att lÄta detta vara vinorten Àven under detta Är:

https://www.munskankarna.se/sv/vinort/2020/arets-vinort-2020/

Vi befinner oss dÄ vid medelhavskusten strax nere vid grÀnsen mot norra Spanien vilket gör Roussillion till Frankrikes sydligaste vindistrikt. Historiskt har Roussillion varit kÀnda för sina förstÀrkta/fortifierade viner, alltsÄ viner dÀr man tillsÀtter sprit för att göra ett starkvin. Numera Àr det istÀllet torra viner som dominerar. Odlingarna skyddas runt om av Pyrenéerna men de branta sluttningarna med mager, stenig jord tillsammans med det torra klimatet gör att skördeuttagen blir lÄga.

Vinet som vi drack var blygsamt bÄde i doft och smak, inte alls sÄ nyanserat som det förra och Ànnu mindre tydliga intryck. Men doft och smak var frisk med inslag av söt citrus och röda bÀr. Framför allt kÀnde jag en touch av hallon och övermogna jordgubbar.

Detta vin finns det varsitt glas kvar av sÄ det kan man prova ikvÀll igen innan maten för att se om det verkar trevligare dÄ eller om det fortfarande kÀnns lite intetsÀgande.

Ännu mera regn đŸŒ§

Nu skulle jag egentligen ha pustat ut med en kaffe pĂ„ Villa Belparc i Slottsskogen med Gothenburg Frontrunners – som brukligt en lördag. Men jag vĂ„gade vĂ€gra löpningen nu nĂ€r det regnade och bara en till hade anmĂ€lt sig denna gĂ„ng. SĂ„ dĂ„ fick det bli skriva istĂ€llet. 

Prognosen lovar sol under söndagen. StĂ€mmer detta kanske man istĂ€llet kan komma ut i spĂ„ret dĂ„. Och jag har ju Ă€ndĂ„ gymmet riktigt nĂ€ra nĂ€rsomhelst alla dagar. Som sagt – inga ursĂ€kter!

En sak Ă€r i alla fall bra med regn under den varma sommaren och det Ă€r de ökade chanserna att hitta skogens guld. Nu ser jag fram emot att kunna Ă„ka ivĂ€g och plocka kantareller och annan skogssvamp. Jag vill Ă€ta en god risotto pĂ„ svampen och skölja ner med ett glas fylligt nyanserat vitt frĂ„n Italien eller frĂ„n Spanien eller Frankrike. Det finns massor av goda druvor som kan passa hĂ€r – AligotĂ©, Chardonnay, Pinot Gris/Grigio eller Chenin Blanc för att nĂ€mna nĂ„gra. 

Framför allt AligotĂ© frĂ„n Bourgogne eller Chenin Blanc frĂ„n Loire tror jag pĂ„ hĂ€r. De viner som jag har provat av dessa har haft mycket doft och smak av sin terroir med inslag av skog, fuktig mark och kryddig skogssvamp – kantarell faktiskt. Det Ă€r vĂ€ldigt spĂ€nnande och goda smaker pĂ„ dessa viner som jag tror gĂ„r utmĂ€rkt till en risotto.

Nu blir det dags att ta tag i resten av denna lördag.

Ha en fin dag!